5 Kasım 2016 Cumartesi

2. SQL Server 2012 ve Yeni Analitik Fonksiyonlar - LAG() Fonksiyonu

  • LAG() fonksiyonu 2012 ile gelen 8 yeni analitik fonksiyondan biridir.
  • Bu fonksiyon extra bir join yapmadan bir önceki satırdaki verileri mevcut satırda işlememize imkan verir. LEAD() fonksiyonu mantığı ile çalışır sadece terse işlemektedir.
Daha iyi anlamak için aşağıdaki örneklerimizi inceleyebiliriz.

Kullanımı;

LAG( scalar_expression [ ,offset ] , [ default ] )
    OVER ( [ partition_by_clause ] order_by_clause )


Örnek Veri tabanımız;


Örnek 1;

Açıklama 1;
İlk örneğimizde en basit anlamda LAG() fonksiyonunun kullanımını gördük. Mevcut satırımızda bir önceki satırda istediğimiz değerini gösteriyoruz. Eğer değer yok ise NULL olarak gözükmekte.

Örnek 2;

   Açıklama 2;
Bu örneğimizde ufak bir değer ataması yaptık. Bir önceki satırdaki Value değişkeni ile mevcut satırdaki Value değerini birbirinden çıkarıyoruz. Bunun gibi satır kontrollerini farklı değerler ve satırlar üzerinde de yapabiliriz. Böylece elimizdeki sorgudaki istediğimiz alanları extra join işlemi yapmadan karşılaştırabiliriz.

Örnek 3;
   Açıklama 3;
Bu örneğimizde kaç satır önceki değerler ile karşılaştırma yapıp mevcut satırda kullanacağımızı gösterdik. Bu değeri daha da arttırabilirsiniz. Böylece mevcut satırda istediğiniz n. satır önceki değerleri çağırıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. 3 satır önceki değer yok ise NULL gelmekte.

Örnek 4;

   Açıklama 4;
Bu örneğimizde bir önceki kayıt eğer yok ise LAG() fonksiyonu getiremediği için NULL ataması yapıyordu. Bu tarz durumlarda NULL ise hangi değeri atayacağımız belirledik. Örneğimizde de NULL değerlere 0.00 ataması yapıldı.

Örnek 5;
   Açıklama 5;
Son örneğimizde ise dikkat ederseniz PARTITION kullandık. Böylece hem hızlı hem performanslı olan bu yapıda istediğimiz LAG() işlemini hangi alan üzerinden yapacağımız belirtiyoruz. Tabi bu durumda NULL değerlerimiz bir hayli fazla olmakta. Çünkü partition yaptığımız Name değerinde satırların sayısı az.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder